Načítání obsahu...
Blog
Massag a. s. Massag a. s.

Blog

Co je to galvanické cínování

Aby materiály a výrobky nějakou dobu vydržely v jako novém stavu, je velice důležité, aby došlo k povrchové úpravě. V mnohých podnicích tak výrobky nebo produkty prochází galvanickým cínováním, což je jeden typ galvanického pokovování, čímž se rozumí proces, během kterého se ionty kovu v roztoku pohybují v elektrickém poli, a to tak, aby se vytvořil jakýsi povlak na elektrodě. Díky galvanickému pokovování dojde k vytvoření ochranné vrstvy na materiálu, zboží nebo produktu, která ochrání daný produkt před otěrem, obrusem, také proti korozi nebo podobným stavům.

Proč se pokovuje cínováním?

Jak jsme zmínili, galvanické cínování je jen jeden druh galvanického pokovování. Hojně se používá galvanické zinkování nebo galvanické niklování, kdy se využívá logicky zinek a nikl. Při galvanickém cínování se využívá cín, a to především proto, že má opravdu skvělé korozní vlastnosti. Dokáže tedy efektivně ochránit jakýkoli pokovovaný povrch před korozí, což je velice častý problém napadající kovy.

Dalším důvodem, proč se využívá především kov k takzvanému pokovování, je vrstva, která vznikne. Je totiž opravdu, tažná, bezporézní, a to jak na dílech železa, tak na mědi nebo slitinách mědi, jako je mosaz nebo bronz.

Kromě toho jsou povlaky cínu dobře přijatelné, nemají toxický povrch, tudíž jsou víc než vhodné pro kontakt s potravinami. Navíc cín jako takový je dobře vodivý, případně zlepšuje vodivost pokovených dílů.

Cín taktéž splňuje platné normy, na základě kterých je nanášen. Je však vhodné jednotlivé díly před případným pokovením mechanicky předupravit, a to třeba leštěním.

Galvanické cínování v praxi

Pokud je na dílech provedené galvanické cínování, dochází k vyloučení vysoce lesklé vrstvy cínu na dílech železa, mědí nebo na zmiňovaných slitinách mědi, jako je bronz nebo mosaz. Po galvanickém cínování jsou díly najednou odolné před častou korozí, také jsou dobře pájitelné, jelikož galvanické cínování zlepšuje jejich pájitelnost, také jsou dobře elektricky vodivé.

Po provedení galvanického cínování jsou nanesené vrstvy cínu hygienicky nezávadné, což je jejich hlavní přednost. I proto se využívají v potravinářském průmyslu. Jak již bylo zmíněno, díky své nezávadnosti mohou přijít do kontaktu s potravinami.

Další typy povrchových úprav

Galvanické cínování samozřejmě není jediným typem povrchových úprav. Úvodem se zmínilo galvanické zinkování, což je především korozní ochrana materiálu. Zinková vrstva se pro zvýšení své odolnosti pasivuje modrou nebo žlutou pasivací.

Pak se také materiál ochraňuje nejen před korozí, ale také dalšími jevy galvanickým niklováním, při čemž se využívá nikl. Při galvanickém niklování dochází ke vzniku velice lesklé a tvrdé vrstvy, jež jsou vysoce odolné jak před korozí, tak před mechanickým opotřebením.

Zpět na články
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli!  
Kovové palety najdou využití v mnoha odvětvích

Kovové palety najdou využití v mnoha odvětvích

Při skladování materiálu nebo při jeho manipulaci se ocení mít řadu pomocníků. Těmito pomocníky máme na mysli především kovové palety, které jsou nejen pevným, ale zároveň také odolným a stabilním obalem, který je určen pro přepravu a dále tak pro manipulaci nejen s materiálem, ale tak s díly, součástkami, zbožím či dalším. Kovové palety tak jsou efektivním pomocníkem nejen ve skladech, ale také v expedici nebo v dílnách či truhlárnách.

Kovové palety se dnes využívají v celé spoustě odvětví. Tomu se nemůžeme divit, vždyť se pyšní celou řadou výhod. Jak již bylo zmíněno, jsou ideální pro přepravu věcí, stejně tak na uskladnění věcí. Jejich další výhodou je dlouhá životnost a pevnost odolné konstrukce. S kovovými paletami se velice snadno manipuluje, jejich nosnost je poměrně vysoká.

Kovové palety bývají velice často ohradové

Pokud mluvíme o kovových paletách, mluvíme o paletách, které jsou vyrobené z kovu čili z vysoce odolného a taktéž pevného materiálu. Ve většině případů se setkáte s takzvanými ohradovými paletami. Ohradové palety mají zpravidla vyšší jednu stěnu, ta bývá sklopná. Do kovových palet se tak rázem snadněji dostanete.

V současné době se kovové palety využívají především v provozech, kde jsou kladeny vysoké nároky na odolnost a taktéž pevnost palet. Při přesunu, přepravě nebo manipulaci se zbožím musí být na palety stoprocentní spolehnutí.

Využití najdou například v automobilovém průmyslu

Obecně lze říct, že využití najdou kovové palety například v automobilovém průmyslu, kde se využívají především k přesunu jednotlivých dílů, jako jsou karoserie, také exteriérové díly a kromě toho také podvozky nebo interiérové díly. Využití najdou kovové palety i ve stavebnictví, kde jsou používány pro převoz stavebního materiálu, a také ve slévárenství.

Kovové palety najdou využití taktéž v zemědělském průmyslu, ve sklářském průmyslu nebo v textilním odvětví. Taktéž je lze využívat v potravinářském průmyslu nebo si je každý člověk může přinést do garáže pro uskladnění věcí. Někdy je nutné si nechat vyrobit speciální kovové palety na míru pro konkrétní využití.

Odborné vzdělávání zaměstnanců MASSAG, a.s.
Chytré triky, které využijete v interní logistice

Chytré triky, které využijete v interní logistice

Každý výrobní podnik potřebuje ke svému správnému, fungujícímu a bezproblémovému chodu interní logistiku. Jenže i logistika je něco, co se neustále posouvá, vyvíjí, co se modernizuje. Pokud chcete být stále moderním podnikem, měli byste interní logistiku trochu vylepšit. Pomoct vám s tím mohou chytré triky, díky kterým budete mít nejen skvěle proškolené zaměstnance, ale také díky nim budete vědět o všech logistických tocích.

Ať pracovníci podstoupí tréninkový program

Školit zaměstnance je ze zákona povinné, ale takové školení se týká především bezpečnosti práce na pracovišti a případně požární ochrany. Další školení jsou už na samotných zaměstnavatelích. Zatímco někteří nechtějí utrácet za tréninkové programy, jiní jsou tréninkovým programům naprosto otevření. A právě ti druzí dělají dobře. Pracovníci logistiky se musí řádně proškolit a trénovat, aby zjistili, jak práci v logistice dělat rychleji, efektivněji a jak se zbytečně nezdržovat.

V rámci tréninkových programů, které se konají pro pracovníky logistiky, se zaměstnanci seznámí nejen se základními kroky (jako je například vyskladnění do výroby), ale také dojde k rozšíření jejich znalostí v reálném provozu. Rozšíření jejich znalostí je nezbytné pro podnik, jelikož systémy (i ty logistické) se neustále vyvíjí a rozvíjí.

Používejte logistické pomůcky

Jak již bylo zmíněno, i logistika se neustále posouvá a jde kupředu. To znamená, že je třeba jít s ní stejným krokem, pakliže chcete uspět. Využívejte proto logistické pomůcky, kterých je nyní k dispozici celá řada. Takovou logistickou pomůckou je například logistická kalkulačka, která pomůže při chápání logistických nákladů. Pomocníkem bude i logistické pravítko, které je praktickým nástrojem, jenž pomáhá snadno identifikovat omezení nového produktu. Dále klasika jako přepravní vozíky, palety a jiné manipulační techniky.

Vizualizační nástroje jsou také skvělým pomocníkem v každé interní logistice. Takzvaná vizualizace je velice jednoduchá, leč velmi účinná. Stejně tak je efektivním pomocníkem automatizace, která by měla vstoupit do každého moderního podniku. Automatické systémy dokážou usnadnit práci, také ji dokážou zrychlit, což se projeví na rychlém fungování podniku.

Odborné vzdělávání zaměstnanců MASSAG, a.s.