Načítání obsahu...
Blog
Massag a. s. Massag a. s.

Blog

Co je to galvanické zinkování

Ve světě strojírenství se můžete setkat s různými jevy a procesy. Galvanické zinkování ostatně patří k těmto procesům. Pokud jste o galvanickém zinkování doposud neslyšeli, pojďme si zajímavý proces představit a dozvědět se tak něco nového, co v životě určitě bude trochu užitečné. Především si zmiňme hlavní rozdíly galvanického a žárového zinkování, což jsou dva odlišné pojmy, které se však velice často pletou.

Co je to galvanické zinkování?

Pokud hovoříme o galvanickém zinkování, hovoříme o elektrolytickém ději, během kterého se na elektrovodivé materiály (což jsou ve většině případů železné díly jinak zvané také katody) elektromechanicky vyloučí zinkový povlak, a to tak, že se zinek na nich rozpustí (zinek je v tomto případě jinak zvaný anoda).

Galvanické zinkování je zcela jiná technologie v porovnání s žárovým zinkováním, má zcela jiné výstupné vlastnosti. Zatímco žárové zinkování, se kterým se galvanické zinkování často plete, je vhodnější na rozměrově velké konstrukce, galvanické zinkování je vhodné na technické a konstrukčně náročnější díly.

Galvanickému zinkování se jinak také říká elektrolytické zinkování, jak již bylo zmíněno, i tímto názvem se tento typ zinkování liší od žárového zinkování. Pozinkování může být tedy dvojího typu.

Jak galvanické zinkování probíhá?

Galvanické zinkování probíhá ve vícero fázích. Na začátku se začíná velice podobně jako u žárového zinkování. Ocelový povrch se očistí od rzi, poté se okují, odmastí a následovně také odmoří. Poté se zboží zavěsí do vodního roztoku, který tvoří zinečnatá sůl. Poté dojde k zapojení katody ke zdroji stejnosměrného proudu a následně se anoda zapojí do desky z čistého zinku. Ve chvíli, kdy dojde k zapojení proudu, začne probíhat takzvaný elektrolytický děj, během kterého se zinek začne z anody rozpouštět a plavat ve vodě. Tím pádem dojde k vyloučení na povrchu materiálu.

Přednosti galvanického zinkování

K hlavním přednostem galvanického zinkování patří především to, že je to skvělá ochrana proti mechanickému poškození. Je to zároveň také efektivní elektromechanická ochrana a poskytuje dobrou odolnost proti abrazi. Galvanické zinkování je taktéž vhodné k aplikaci různých druhů barev, což je také další přednost.

Díky zmíněným přednostem se ukazují hlavní rozdíly mezi žárovým a také galvanickým zinkováním. Zatímco galvanické zinkování je především o estetickém pohledu, není to jen ochrana před rzí, žárové zinkování je především skvělá povrchová úprava pro venkovní použití.

Při galvanickém zinkování dochází k vytvoření jemnozrnné struktury, jejichž běžná vrstva je kolem šedesáti mikronů. Dá se však udělat vrstva i menší, a to zhruba dvacet mikronů. Pokud však potřebujete pozinkovat na tloušťku nižší než patnáct mikronů, raději byste měli svolit k žárovému zinkování.

Zpět na články
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli!  
Kovové palety najdou využití v mnoha odvětvích

Kovové palety najdou využití v mnoha odvětvích

Při skladování materiálu nebo při jeho manipulaci se ocení mít řadu pomocníků. Těmito pomocníky máme na mysli především kovové palety, které jsou nejen pevným, ale zároveň také odolným a stabilním obalem, který je určen pro přepravu a dále tak pro manipulaci nejen s materiálem, ale tak s díly, součástkami, zbožím či dalším. Kovové palety tak jsou efektivním pomocníkem nejen ve skladech, ale také v expedici nebo v dílnách či truhlárnách.

Kovové palety se dnes využívají v celé spoustě odvětví. Tomu se nemůžeme divit, vždyť se pyšní celou řadou výhod. Jak již bylo zmíněno, jsou ideální pro přepravu věcí, stejně tak na uskladnění věcí. Jejich další výhodou je dlouhá životnost a pevnost odolné konstrukce. S kovovými paletami se velice snadno manipuluje, jejich nosnost je poměrně vysoká.

Kovové palety bývají velice často ohradové

Pokud mluvíme o kovových paletách, mluvíme o paletách, které jsou vyrobené z kovu čili z vysoce odolného a taktéž pevného materiálu. Ve většině případů se setkáte s takzvanými ohradovými paletami. Ohradové palety mají zpravidla vyšší jednu stěnu, ta bývá sklopná. Do kovových palet se tak rázem snadněji dostanete.

V současné době se kovové palety využívají především v provozech, kde jsou kladeny vysoké nároky na odolnost a taktéž pevnost palet. Při přesunu, přepravě nebo manipulaci se zbožím musí být na palety stoprocentní spolehnutí.

Využití najdou například v automobilovém průmyslu

Obecně lze říct, že využití najdou kovové palety například v automobilovém průmyslu, kde se využívají především k přesunu jednotlivých dílů, jako jsou karoserie, také exteriérové díly a kromě toho také podvozky nebo interiérové díly. Využití najdou kovové palety i ve stavebnictví, kde jsou používány pro převoz stavebního materiálu, a také ve slévárenství.

Kovové palety najdou využití taktéž v zemědělském průmyslu, ve sklářském průmyslu nebo v textilním odvětví. Taktéž je lze využívat v potravinářském průmyslu nebo si je každý člověk může přinést do garáže pro uskladnění věcí. Někdy je nutné si nechat vyrobit speciální kovové palety na míru pro konkrétní využití.

Odborné vzdělávání zaměstnanců MASSAG, a.s.
Chytré triky, které využijete v interní logistice

Chytré triky, které využijete v interní logistice

Každý výrobní podnik potřebuje ke svému správnému, fungujícímu a bezproblémovému chodu interní logistiku. Jenže i logistika je něco, co se neustále posouvá, vyvíjí, co se modernizuje. Pokud chcete být stále moderním podnikem, měli byste interní logistiku trochu vylepšit. Pomoct vám s tím mohou chytré triky, díky kterým budete mít nejen skvěle proškolené zaměstnance, ale také díky nim budete vědět o všech logistických tocích.

Ať pracovníci podstoupí tréninkový program

Školit zaměstnance je ze zákona povinné, ale takové školení se týká především bezpečnosti práce na pracovišti a případně požární ochrany. Další školení jsou už na samotných zaměstnavatelích. Zatímco někteří nechtějí utrácet za tréninkové programy, jiní jsou tréninkovým programům naprosto otevření. A právě ti druzí dělají dobře. Pracovníci logistiky se musí řádně proškolit a trénovat, aby zjistili, jak práci v logistice dělat rychleji, efektivněji a jak se zbytečně nezdržovat.

V rámci tréninkových programů, které se konají pro pracovníky logistiky, se zaměstnanci seznámí nejen se základními kroky (jako je například vyskladnění do výroby), ale také dojde k rozšíření jejich znalostí v reálném provozu. Rozšíření jejich znalostí je nezbytné pro podnik, jelikož systémy (i ty logistické) se neustále vyvíjí a rozvíjí.

Používejte logistické pomůcky

Jak již bylo zmíněno, i logistika se neustále posouvá a jde kupředu. To znamená, že je třeba jít s ní stejným krokem, pakliže chcete uspět. Využívejte proto logistické pomůcky, kterých je nyní k dispozici celá řada. Takovou logistickou pomůckou je například logistická kalkulačka, která pomůže při chápání logistických nákladů. Pomocníkem bude i logistické pravítko, které je praktickým nástrojem, jenž pomáhá snadno identifikovat omezení nového produktu. Dále klasika jako přepravní vozíky, palety a jiné manipulační techniky.

Vizualizační nástroje jsou také skvělým pomocníkem v každé interní logistice. Takzvaná vizualizace je velice jednoduchá, leč velmi účinná. Stejně tak je efektivním pomocníkem automatizace, která by měla vstoupit do každého moderního podniku. Automatické systémy dokážou usnadnit práci, také ji dokážou zrychlit, což se projeví na rychlém fungování podniku.

Odborné vzdělávání zaměstnanců MASSAG, a.s.